Hoe het leren van keuzes maken, je meer energie, voldoening en resultaat geeft
Tibor Olgers zei onlangs ‘Het leven is net een chinees buffet, je kunt alles kiezen, maar niet alles hebben.’ Je betaalt overal een prijs voor. Welke prijs ben jij bereid ervoor te betalen?
Je kunt niet alles hebben, je kunt wel ergens naartoe werken. Daarvoor moet je kiezen.
En omdat velen van ons niet kiezen, of het veel te groot maken, doen we alles maar half of helemaal niet.
Kiezen
We hebben maar halve aandacht bij ons gezin, terwijl we vragen aan ons kroost of ze de schoenen en de jas aan willen trekken, scrollen wij nog even door onze tijdlijn heen. Logisch dat kinderen niet doen wat jij wilt. Jij ondergaat toch ook niet een wortelkanaalbehandeling terwijl de tandarts ondertussen ook even een mail aan het beantwoorden is? Je kunt misschien denken dat jij jouw aandacht kunt verspreiden, in werkelijkheid levert dit alleen maar meer gedoe op. En doe je dus alles maar half. Kiezen is het sleutelwoord. Je kunt geen goed gesprek hebben met je partner, terwijl je appjes aan het beantwoorden bent. Je kunt niet met je auto de weg zoeken in een vreemde stad, terwijl je de muziek keihard aan hebt staan. Je hebt óf een leuke ochtend met je kinderen, óf je komt op tijd😉. Je moet kiezen. En doordat er niet gekozen wordt, ervaren we continu het gevoel van het niet af krijgen. Haastig leven. Weinig voldoening. Het werk zowel in huis als op het werk, stapelt zich alleen maar op. Er is geen begin en geen einde. Je hebt nooit rust. Niet in je hoofd en ook niet in je lijf.
Ik zal je één ding vertellen. Die rust zul je nooit krijgen, wanneer je door blijft jakkeren en prioriteiten op je lijstje blijft doorstrepen en bijschrijven.
Het komt nooit af. Dus waarom ben je zo je best aan het doen om alle ballen hoog te houden?
Of moet je alle ballen maar laten vallen, als je weet dat het toch niet af komt?
Nee. Om rust in je hoofd te ervaren moet je wel beginnen. Maar. Niet. Alles. Tegelijk.
Laat je doel niet zijn ‘de hele lijst af hebben aan het einde van de dag’, jij weet ook wel dat je daar stress van krijgt.
Noteer alles wat af moet. En kies 3 dingen. Meer niet. Het zal je zoveel meer rust geven wanneer je 3 dingen heel goed doet in plaats van 10 dingen half.
En neem jezelf ook voor wanneer je ergens mee bezig bent, jij je niet laat afleiden door iets anders. En ik begrijp het, als moeder zijnde heb je heel wat brandjes te blussen. Dus maak het jezelf niet zo lastig. Houd het klein. Je hoeft niet je hele huis in 1 keer te poetsen, je kunt ook alleen de wc doen. En morgen even een doek door de slaapkamers heen halen. Of een huishoudster nemen. Het draait om kiezen en dan vooral, wat we NIET besluiten te doen. Want het probleem is nou juist, dat we overal JA tegen roepen. Teveel verantwoordelijkheden. Teveel lijstjes. Teveel afspraken. Teveel mee willen draaien in de maatschappij.
Energie lek
Voor de meesten van ons, zitten er in 2 dingen een gigantisch energie lek. Er zijn meer dingen die bepalend zijn hoe jouw energieniveau is, maar deze 2 dingen zuigen je het hardst leeg.
- We vullen onze dagen (mogelijk werk) met iets waar we te weinig voldoening uit halen. Troost je, 88% van de Nederlanders doet dit.
- We zijn veel energie kwijt aan onze gedachten. Hoogstwaarschijnlijk negatieve gedachten, oordelen en verwachtingen.
Het is goed voor jezelf eens te kijken of dit resoneert met jou. Zit jij op je plek? Ga je elke morgen met plezier naar je werk toe? Hoe zijn jouw gedachten over het algemeen? Oordeel jij snel? Vul jij snel in voor een ander? Onderzoek jij je gedachten wel eens op waarheid?
Wij mensen zijn namelijk experts geworden in het onszelf aanpraten van negatieve gevoelens en gedachten. Wij kunnen iets helemaal uit een context halen, omdat we er een eigen verhaal van gaan maken.
Hoe vaak vang jij wel eens iets op van iemand, waarvan het werkelijke verhaal totaal anders is? We horen iets, we denken er iets van en maken er compleet ons eigen verhaal van. Ons brein ratelt maar door en vult continu in. Wees je ervan bewust dat dit gebeurt en vraag jezelf regelmatig af ‘is dit de waarheid, of is dit mijn waarheid?’ Kies waar jij je gedachten naar uit laat gaan. Geloven in de verkeerde dingen kost ons veel energie. Evenals ons zorgen maken om dingen die nooit zullen gebeuren. Ons hoofd kan ons helemaal gek maken.
Zo heb ik mij in het verleden druk gemaakt om wat anderen ervan vonden dat ik yogales gaf. Ik vulde zelf al in dat het super zweverig hippie gedoe was en dat anderen mij dan ook zo zouden zien, terwijl ik mij absoluut niet zweverig voelde. Dit resulteerde erin dat ik nooit reclame voor mezelf heb durven maken, waardoor ik jarenlang een vast klantenbestand van jawel, 15 mensen had. Sinds ik mij niks meer aantrek van mijn omgeving, gaat het als een speer. De grootste blokkade om te kunnen groeien met mijn bedrijf, was ikzelf.
Is positief denken het antwoord op al onze problemen?
Nee.
Toen wij net te horen kregen dat mijn zusje borstkanker had, dacht ik niet ‘zo wat fijn, dat had ik je altijd al gegund.’ Dat nieuws sloeg in als een bom. Gevoelens van angst, onzekerheid, verdriet en liefde wisselden elkaar af.
Ik kwam wel vrij snel bij de volgende laag. Blijf ik hier in hangen of ga ik hier op een andere manier mee om? Iedereen is hier vrij in. Ik begrijp het dat mensen helemaal tot de bodem zinken en geen enkel lichtpuntje meer zien. Het leven houdt op, er zijn geen mooie dingen meer en er kan niet meer gelachen worden. Ik begrijp het echt. Maar is dit hoe je verder wilt?
En heb je een keuze?
Ja. Die heb je.
Daarvoor kom ik weer terug bij het bewustzijn. Je moet je ervan bewust zijn, dat er een keuze is. En die keuze moet je voor jezelf ook maken. Iedere keer wanneer jij met iets moeilijks te maken krijgt kun je ervoor kiezen je er tegen te verzetten, of ermee te dealen. Wat niet automatisch wil zeggen dat het oké is wat jij door maakt. En dat je achterover gaat leunen en denken ‘dit overkomt mij nou eenmaal, niks meer aan te doen, dus ik wacht wel af’. Zo van, ik heb toch al overgewicht, die extra reep chocolade kan er ook nog wel in. Neem juist een actieve houding aan. ‘Dit overkomt mij nu eenmaal, daar heb ik mee te dealen, hoe kunnen we hier het beste van maken?’ ‘Wat kan ik doen, dit dragelijk te maken/ dit op te lossen?’
Ambities parkeren?
Een ander energielek zit hem in consistent bezig zijn met de verkeerde dingen doen. Wij hebben allemaal een passie. Misschien voel jij die op dit moment niet of ben je hem eventjes kwijt, jouw leven is in elk geval niet zinloos. Elke dag bezig zijn met je passie, geeft enorm veel energie. Elke dag bezig zijn met dingen waar jouw passie helemaal niet ligt, maar die je doet ‘omdat je daar nou eenmaal in gerold bent’ kost bakken met energie. En dit hoeft niet iets groots of meeslepends te zijn, maar je hart moet er wel sneller van gaan kloppen. En natuurlijk spelen er heel veel andere zaken mee in je werkkeuze, maar werk verrichten waar je geen plezier en voldoening uit haalt, zuigt je leeg.
Voor veel mensen is het verdienen van geld één van de belangrijkste redenen om te gaan werken. Waarom zou je dat niet verdienen met werk dat je ontzettend leuk vind om te doen? En als je werkelijk geen idee hebt wat je nou leuk vind, neem dan eens de tijd om dit te onderzoeken.
Je kunt bijvoorbeeld wekelijks naar vacatures overal in het land kijken, degene waar je blij van wordt sla je op. Over 3 maanden kijk je eens welke vacatures je het meeste hebt opgeslagen, dat geeft een helder beeld in welke richting je moet denken.
Het antwoord op de vraag waar jouw passie ligt, zit echt in je. Soms kost het veel tijd om dit te onderzoeken, maar vroeg of laat vind je het antwoord. Je ambities parkeren tot een later moment is in elk geval niet verstandig, want er komt nooit een goed moment om hier serieus werk van te maken. Er zijn altijd honderden redenen te bedenken om het nu niet te doen. Je bent zwanger, of je hebt nog een kinderwens, de kinderen zijn nog klein of ze studeren juist, je hebt net een ander huis gekocht, je zit net met een ziek familielid waar je voor moet zorgen, je man is net veranderd van baan, er zijn al zoveel collega’s weg en het bedrijf leunt min of meer op je… hoelang blijf jij nog geloven in deze excuses? Terugkijkend naar een paar jaar geleden, is er ooit een goed moment voorbij gekomen? Dus als die er niet is, ga er één creëren. Spendeer een kwartaal lang aandacht aan jouw ambitie en houd het klein. Als je zojuist besloten hebt om zwanger te worden, ligt er niet ineens een kind in je armen, dus hoef je ook nog niet bezig te zijn met je aanmelden voor zwangerschapsyoga. Doe alles in kleine stapjes die passen bij het proces waar je in zit. Je hoeft niet gelijk ontslag te nemen, je moet eerst maar eens zorgen dat je überhaupt iets vind waar je hart sneller van gaat kloppen. Je kunt eens beginnen met het zoeken naar vacatures en dan eens een bedrijf bellen met de vraag wat ervoor nodig is om bij een dergelijk bedrijf te mogen werken. Etc. etc. Doordat wij het in ons hoofd zo ongelooflijk groot maken, komen we nooit waar we willen. Het draait allemaal om keuzes maken. Die vervolgens minuscuul klein maken, zodat het behapbaar is.
Dit artikel die je nu leest, heb ik niet in één keer geschreven. Ik heb gedurende 1 maand dagelijks 4 zinnen geschreven. Soms iets meer.
En nu?
Leuk om te weten. Maar wat doe je er aan?
Op de eerste plaats moet jij je ervan bewust zijn dat er patronen zijn die zich blijven herhalen. Als jij je er niet van bewust bent, verandert er ook helemaal niks. Zo heb ik al eens met een kledinghanger in mijn sjaal verwikkeld rond gefietst (vraag me niet hoe), totdat een voorbijganger zei ‘he, jij hebt een kledinghanger in je sjaal zitten’. Dus toen kon ik dat ook veranderen. Maargoed, eenmaal bewust, wil niet zeggen dat het ook direct is opgelost. Je zult ook over moeten gaan tot actie. Je kunt denken ‘ik ben toe aan vakantie, ik heb teveel gewerkt’ je zoekt vervolgens een bestemming uit waar je naartoe wilt, maar als je vervolgens de stap niet zet om daadwerkelijk te boeken en te gaan, dan gebeurt er nog niet zoveel. Daar zit je dan, bewust te zijn van je vermoeidheid. Je moet dus naast het bewust zijn, ook overgaan tot actie.
Het overgaan op actie vinden wij vaak lastig, omdat we het te groot maken. Je bent je bijvoorbeeld bewust geworden van het feit dat je de laatste tijd nogal moe bent en je eigenlijk wel behoefte hebt aan rust. Maar ja, de kinderen heb je nou eenmaal om je heen en als je ze niet hebt, dan ben je aan het werk. En een week vakantie plannen kan niet, want daar heb jij je agenda veel te vol voor staan. En je hebt er ook geen geld voor. Misschien zijn er zelfs belangrijke deadlines te behalen. Als dat het geval is, dan is een week vakantie een veel te grote stap van waar je nu staat. Grote kans dat je dit ook niet gaat inplannen, want het komt agenda technisch gezien helemaal niet uit. Dus dan werk je maar door en negeer jij je gevoel.
Maar als je nou eens begint met misschien een keer een uurtje eerder stoppen op je werk en dat volledig gebruiken om te ontspannen? Je kunt denken aan een massage plannen, of een uurtje gaan slapen, of een wandeling in de natuur maken. In elk geval, je gaat dat uur voor jezelf, niet opvullen met huishouden of werk. Je gaat dit besteden aan jezelf.
Een uur per week voor jezelf uit blokken, lijkt mij een realistisch doel. En van daaruit kun je kijken of er meer in zit. Besef je daarbij goed, dat wanneer jij laag in je energie zit, veel minder productief bent.
Dus eenmaal bewust van het feit dat je patronen hebt die je wilt veranderen, wat is nu je volgende stap? Wat is er in jou leven, dat zich blijft herhalen? Waar blijf je tegenaan lopen? Welke gedachten blijven maar rondspoken in je hoofd? Schrijf het eens op en ga eens bedenken welk minuscuul klein stapje jij kunt zetten om dit patroon te doorbreken. Kom je er niet uit? Dan wil ik er met alle plezier naar kijken. Je kunt mij mailen op info@mariebo.nl